Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Ferhat Korajac » Bližili nam se Kijametski-Sudnji dan
Bližili nam se Kijametski-Sudnji dan

Bližili nam se Kijametski-Sudnji dan

Bližili nam se Kijametski-Sudnji dan: Opomene stizale, a mi ih ignorirali, oholo se ponašali
KAD ŠEJTANI ZEMLJOM HODE
Čudna li vakta i zemana?! U svim krajevima dunjaluka Korona zavladala. Sve otišlo u helać. No, neće nas Korona uništiti, nego pohlepa, oholost i mržnja. Mi smo zemlju zagadili. Šume uništili. Vode zamutili… Udaljili se jedni od drugih. Toliko su se pojedinci osilili da bi i zemlji zabranili da se okreće, suncu da sja, rijekama da ne teku… Potpuno smo potonuli u moralnu tupost. One na vlasti boli briga za gladne, beskućnike, bijednike, nezaposlene… Kao da im je neko iščupao duše. Upali smo u tamni vilajet. Očaj i beznađe postali zajednički imenitelj.
Opomene stizale: poplave, požari, zemljotresi… a mi sve ignorirali. Zatvarali oči. Nije se imalo vremena ni za šta ljudsko. Zaboravili na familiju, na roditelje, braća se zavadila, brakovi rasturili, priroda uništila… Ne poštujemo najbliže, a kamo li druge i drugačije. Božja upozorenja od jučer ostavljali za sutra. Natjecali se u tome čija će kuća biti veća i ljepša, ko će imati bjesnije auto, pun džep… Kod pjevaljki bitniji stas nego glas. Sve iste, k´o lutke, pune silikona: grudi, usne, guze… Znamo ime svakog fudbalera, a naučnika i stručnjaka ni jednog. Njima davali milijune, a drugima tek da prežive. Sva mjerila pogubili. I vrijednosti. Političari se takmičili u grabežu, lopovluku, korupciji… Obezbjedili deseto koljeno. Mislili su da ih ništa u tome zaustaviti ne može. Oni iz prvih safova, iz prvih redova; u džamijama, katedrala, crkava, sinagogama… najmanje u Boga vjerovali… A onda stiže virus KORONA! Sve je stalo. Sve je paralizirano! Džaba vam pare. Ne možete više ni pobjeći. Ne lete avioni, ne voze kamioni. Nema vam više liječenja u inozemstvu. Badava ste veliki Srbin, Bošnjak, Hrvat… Ne možete zdravlje novcem kupiti. Nema lijeka. Ni diplome “dobiti” bez znanja…
Slobodno sada pogledajte u plavetnilo nebesko. Pročistilo se. Odozgo vas neko promatra. Poslušajte cvrkut ptica. I žubor rijeke… Vratite se majci prirodi. I ne izazivajte je. Možda nam onaj odozgo i oprosti, ako smo naučili lekciju?!

Pise :Ferhat Korajac

Share Button